18 juni 2024
Lästips inför hösten – bibliotekarie Malin Persson väljer böcker

Lästips inför hösten – bibliotekarie Malin Persson väljer böcker

0comments 2.35 mins read

Kärlek på internat

Heartstopper
Alice Oseman
Barn, tecknad serie, 12-15 år

Charlie och Nick går på en brittisk pojkskola. Nick är
”sportfånen” och Charlie faller handlöst när de hamnar bredvid varandra i klassrummet. De två killarna blir oväntat vänner, och Charlie tar för givet att det aldrig skulle kunna bli något mer, eller? Allt eftersom tiden går börjar Charlie misstänka att Nick kanske faktiskt är intresserad. Finns fyra delar och en bok, finns även som tv-serie på Netflix.

Pekbok för de minsta

Tidigt på morgonen
Lawrence Schimel och Elina Braslina
Barn 0-3 år

En mycket fin pekbok på rim där vi får bölja med hen och hens katt en morgon. De vaknar innan resten av familjen, går ned och gör frukost som de äter tillsammans. Det är Olika förlag som ger ut boken och här har man tänkt på allt. Barnet är icke-vitt, inget av barnen benämns med genus, de har två mammor och mjölken är av havre.

Bilderbok om bonusfamiljer

Galet många bonusföräldrar
Kim Pupz Aakeson och Signe Kjaer
Barn 3-6 år

När Amalia vaknar och går ut i badrummet, står det en tant där.
– Hej, jag heter Mona och jag är din bonusmamma, säger tanten. Amalia går genast ut i köket där mamma och pappa står och rostar bröd och berättar att det står en tant i badrummet som säger att hon är hennes bonusmamma.
– Japp, det stämmer säger pappa. Du har väl hört talas om bonusföräldrar?
Det är inte den enda bonusföräldern som dyker upp den dagen.

En roman om att bryta normen

Vajlett och Rut
Karin Alfredsson
Vuxen, roman
Vajlett är nyexad lärare och får arbete i Västerbottens inland. Det är mitten av 1900-talet och den lilla byn är mycket gudfruktiga. Man ser inte helt positivt på Vajlett (som är kvinna) och för modern. Hon gillar inte aga och är inte tillräckligt gudfruktig. Inte heller den nya postfröken anses tillräckligt gudfruktig, hon som har kort hår och allt. De två kvinnorna finner varandra och snart växer sig känslorna allt starkare mellan dem.

Kärlek i Stock­holm

Mitt hjärta går på
Christoffer Holst
Vuxen, feelgood

Chavve är 22 år och arbetar som konditor, han är efter 3 år fortfarande ensam i Stockholm. Han går på date efter date som slutar ensam hemma i soffan framför filmen Titanic. Genom en dating-app träffar han Pontus, en aspirerande skådespelare som fortfarande bor kvar hemma i sitt pojkrum. Men tillvaron för Pontus faller sönder och det som började så bra är plötsligt borta.
Malin Persson

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *