26 maj 2024
7 boktips inför sommarens läsning – från spänning för vuxna till barndeckare

7 boktips inför sommarens läsning – från spänning för vuxna till barndeckare

0comments 2.86 mins read

Johan Falk. Slutet var bara början, Anders Nilsson. Vuxen
Det är jävligt konstigt alltihop", säger Johan efter nästan en minuts tystnad. Och jävligt otäckt. Båda sakerna. Att spöken från det förflutna dyker upp så här, i Göteborg, när jag egentligen själv ät död och inte borde vara här över huvud taget.´”
Där filmerna slutade tar boken vid. Det har gått 9 år sedan Falk offrade sitt liv för sin familj. Nu är Johan Falk tillbaka och tar klivet in i litteraturen!


Ellens val. Det nya livet, Helen Dahlgren, Vuxen
Du har väl inte missat serien om Ellen. Ellens syster gifter sig och flyttar till staden. Ellen har inte längre kontakt med sin syster och oroar sig för att någonting har hänt. Hon beger sig till staden men hittar inte på systern. Bostaden är igenbommat och hennes man vill inte svara på frågor. Något har hänt. Eller bestämmer sig för att bli kvar, tar in på pensionat och detta är startskottet till ”Det nya livet” för Ellen. Boken är kvinnohistoria i början av 1900-talet. Lätt att läsa och den passar utmärkt i vårsolen. En serie på 8 delar.


Gå vidare. Rainbow Rowell, Unga vuxna.
Simon Snow går sista året i Magiskolan. Simon är själv magisk och riktigt proppfull med explosiv magi. Det händer att saker, brinner upp när Simon inte kan hantera sin magi. Men han är den utvalde och uppdraget är att rädda den magiska världen från trollkarlarnas bluff. Men det går inte så bra, han flickvän dumpar honom, han mentor undviker honom och hans rumskamrat försöker döda honom. Spökhistoria, kärlekshistoria och mysterium i ett.

Morran, Tarsan och deckarexpeditionen, Moni Nilsson och Anna Fiske, Barn, 6-9 år.
Tarsan tycker om att spela fotboll – men han vill inte spela i ett lag – fast hans pappa tjatar. Spelar man i ett lag måste man gå på alla träningar, fast man bara vill vara hemma, leka, bygga lego eller kolla på Youtube. I dag mår Tarsan inte så bra, så hans farmor Morran hämtar honom på skolan. Morran är inte som någon vanlig farmor, hon dundrar in på sin motorcykel och tar med Tarsan på en deckarexpedition.

Lugo och Lill. Önskesnön, Anna Lundgren och Maya Jonsson, Barn, bilderbok, 3-6 år.
En regnig höstdaghittar Lugo en magisk kula. Om du skakar den, blundar och önskar dig något så kommer din önskning slå in, tror Lugo och Lill, men man kan nog bara önska sig en sak åt gången. Snålt tycker Lugo. Hur ska man kunna välja bara en önskan?


Venja. Pakten, Gry Kappel Jensen, Barn, lättläst, 6-9 år.
Venja kan inte hålla sig borta från skogen, fast hon vet att hennes pappa har förbjudit henne att gå dit. En dag försvann hennes barnflicka och bästa vän Ida, men Vanja kan inte glömma Ida och bestämmer sig för att hitta henne. Och Vanja får oväntat hjälp av en ekorre.


Malin Persson

Malin Persson arbetar som bibliotekarie på Tillberga bibliotek i Medborgarhuset.

FACKBOKEN Pysseltips för regniga sommardagar: Vackra halsband att göra själv