18 juni 2024
Lästips för alla åldrar inför julen

Lästips för alla åldrar inför julen

0comments 3.65 mins read

På sjöjungfrujakt
Krypto
Hans Jørgen Sandnes
Barn, tecknad serie, 9-12 år

Första delen i en serie om den föräldralösa flickan Ofelia. Ofelias största intresse är sjöodjur och monster. När hon i början av berättelsen kommer till ett nytt fosterhem blir hon snabbt vän med deras granne, en gammal fiskare som har samma intresse som Ofelia. Tillsammans beger de sig ut på jakt på sjöodjur. Snart hittar de faktiskt spår efter en Krako, ett saltvattenmoster med vassa klor och tänder. Ingen tror dem så de beger sig själva ”Ner i djupet”, på jakt.

För läsaren som är ”på gång”
Special-Kevin och piraterna
Kalle Holmqvist och Jonas Andersson
Barn 6-9 år

Roligt om Special-Kevin som är lite annorlunda. Men det är bra tycker Kevin, för när man är annorlunda så kan man också tänka annorlunda och tänka ut saker som ingen annan kan. Som när han och Josef vill spela fotboll, och de inte har något mål. Då bygger Kevin ett av två paraplyer och ett rep. Sin förmåga att tänka annorlunda kommer han ha stor nytta av nu när ett gäng pirater går omkring på gatorna i deras stad.

Julberättelse i 24 kapitel
Tomtarnas tävling
Johanna Thydell och Lisa Moroni
Barn 3-6 år
En av tomtens slädtomtar har gått i pension. Tomtenissen Noel drömmer om en av platserna i tomtens släde. Tänk att få åka med ned till jorden och vara med att dela ut julklapparna. För att få en plats måste man tävla. Först är det en uttagning som avslutas med en stor final. Noel ger sig i kast med en deltävlingarna – skotta renbajs – tillsammans med en väldigt liten ren. Ett magiskt juläventyr med humor värme och full fart!

Serien om hushållerskan Betty
Käraste vänner
Katarina Widholm
Vuxen, roman
Del 3 i serien om Betty. Betty är numera en yrkesarbetande mamma i slutet av 1940-talet. Hon driver en bokhandel och ett tryckeri. Bettys liv har sett bättre ut. Hon har dåligt samvete för att hon inte hinner besöka sin mamma tillräckligt ofta. Gemenskapen med mannen lämnar övrigt att önska. När hon sedan blir osams med sin äldsta vän och när dotterns biologiska pappa Martin Fischer kommer tillbaka så är livet lite för komplicerat.

Mord på Norröra
Underström
Magnus Abrahamsson
Vuxen, deckare

Stockholms skärgård en solig och varm midsommarafton. Mitt under det traditionella midsommarfirandet finner man en död kvinna på en avlägsen strand. Snart är en polisutredning igång. Den leds av Elsa Kahn, som försöker vila sig ur en utmattningsdepression, och snart är hennes sommargrannar under undersökning. Alla misstänker alla och alla är misstänkta, gömda hemligheter hotar att komma fram i ljuset. Så sker det ytterligare ett mord och paniken växer.

Flaggor i massor
Flaggor
Valentina Bonaguro
Barn 9-12 år

Faktabok om flaggor från alla världens länder. Visste du att flaggan inte bara är en bit tyg utan att den också den visar landets värden och traditioner? Hur många flaggor finns det i världen? Har alla flaggor samma form? Representerar flaggor bara olika länder? Kan flaggor förändras genom tiden?
Allt detta och mycket mycket mer lär du dig med den är rikt och färgglatt illustrerade boken som är full med extra information.


Skon försvann –och foten
Frekes fot
Pija Lindenbaum
Barn 3-6 år

”När Freke gick och la sej den kvällen hade han skorna på sej. Dom var helt nya. Väldigt snabba men också snygga. Precis såna som han önskat. På natten drömde Freke att han sprang ifrån grannes hund Ove. Nästa morgon upptäcker Freke att ena skon är borta. När han tittar närmare ser han att foten också är väck.”
Så Freke letar efter sin sko och sin fot, men finner den ingenstans. Han går ut och berättar för sin mamma, som packar matsäck som han tar med sig på sin jakt. Det visar sig att hela världen är full av gamla borttappade skor, men ingen är Frekes.

Tillberga biblioteks Leyla och Malin med boktips inför julen.
Foto: Hannes Lyckholm

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *