26 maj 2024
Fia Andersson: ”En helt ny värld öppnades med trollkarlar, häxor och magi”

Fia Andersson: ”En helt ny värld öppnades med trollkarlar, häxor och magi”

0comments 1.775 mins read

När jag gick i skolan var läsning väldigt svårt för mig. Jag hade svårt att koncentrera mig på texten och när jag läst klart hade jag glömt bort vad texten handlade om. Därför minns jag så väl när jag för första gången fastnade i en bok och inte ville lägga ner den. Det var Harry Potter och de vises sten skriven av J. K. Rowling. Jag drogs med i berättelsen direkt och en helt ny värld öppnades med trollkarlar, häxor och magi!


Nu i vuxen ålder återkommer jag till att lyssna på ljudböckerna om Harry och hans liv på trollkarlsskolan Hogwarts. Så har ni inte redan gjort det, läs eller lyssna på dem! Ett tips är att om ni vill komma i gång med läsningen, välj böcker som tillhör en serie för om den första boken är bra så kommer ni att vilja läsa den andra boken också. Det är heller inte ”fusk” att lyssna på ljudböcker, det är faktiskt fortfarande att läsa böcker!


Mitt andra ljudbokstips är Jag kan ha fel skriven av Björn Natthiko Lindeblad. Han har själv läst in sin bok och det är gripande att lyssna på när han berättar om sitt liv. Björn hade en löftesrik karriär som ekonom men lämnade allt han hade och ägde för att i 17 år leva som en buddistisk skogsmunk. Björn avled januari 2022 i sjukdomen ALS och även tiden runt att han fick sin diagnos beskrivs väldigt rörande i boken. Detta är hans självbiografi och den kategorin är en favorit hos mig.


Ett sista tips: läs en självbiografi av någon du redan känner till, din idol kanske har skrivit en bok!

Fia Andersson

Gästtipsaren Fia Andersson arbetar vid Tillberga fritidsklubb och fritidsgård med lokaler alldeles intill Tillbergabadet och Tillberga sporthall. Hon är nyligen färdigutbildad fritidsledare vid Västerås folkhögskola.