18 juni 2024
Roland gör sista badvaktar­passet på Tillbergabadet

Roland gör sista badvaktar­passet på Tillbergabadet

0comments 2.865 mins read

Efter att ha jobbat i nästan trettio år på Tillbergabadet har Roland Svangren hunnit bli en känd profil i Tillberga.
– En del barn är säkert rädda för mig efter att jag sagt ifrån att man inte får springa vid bassängen, men ingen behöver vara rädd för mig, säger Roland.

Ett halvår efter att Tillberga Grannskapsservice startat började Roland på Tillbergabadet som badvaktmästare.
– Dagen innan julafton 1993 var jag på intervju. På kvällen ringde Thomas Andersson och ville att jag skulle börja redan i januari, säger Roland.
Västerås stad hade tidigare drivit simhallen och föregångaren Sture Stegberg gått i pension. Introduktionen blev kort på det nya jobbet.
– Sture bodde rakt över gatan och hans hustru Karin hade stått i kassan, så det var aldrig några problem att få hjälp. De var pensionärer och flyttade senare till Parkgården, men då var jag redan varm i kläderna.
Efter skolan gick han en internutbildning i ritningsläsning och i att hantera maskiner på industriföretaget Bulten i Hallstahammar. Han fick anställning direkt och jobbade kvar i sjutton år. Roland blev simtränare för dottern på Vallmobadet i Kolbäck och när jobbet tog slut i Hallstahammar tog Thomas Nilsson på Tillberga Grannskapsservice kontakt och erbjöd jobb i Tillberga. Thomas hade varit chef in­om kommunen i Hallstahammar och kände till Roland.
– Jag var simtränare tills Victoria blev 18 år och flyttade till Stockholm, då slutade jag. Det lockade inte längre att sitta i en annan simhall på fritiden.
Till en början arbetade Roland som vaktmästare på dagtid med enstaka badvaktarpass på helgerna. Passen på vardagskvällarna blev fler med nytt schema.
– Det passade inte alls ihop med att vara fritidspolitiker, men snart vande man sig med lediga förmiddagar, säger Roland.
Sedan 1980 har Roland engagerat sig i lokalpolitiken i Hallstahammar och är numera ledamot i Barn- och utbildningsnämnden samt kommunfullmäktige.
– Partimötena har i alla tider varit på torsdagar, vilket har krockat med öppettiderna på Tillbergabadet, så efter pensioneringen kan jag äntligen delta.
Roland fyller 65 år och efter 29 år på Tillbergabadet är yrkeslivet slut.
– Jag kommer att sakna kollegan Linus barn som ofta kommer och hälsar på i badet efter skolan. Och förstås alla andra barn man fått se växa upp. Tidigare låg skolans matsal i samma byggnad och de hängde av sig jackorna utanför sporthallen. Då hade man verkligen koll på alla.
– En flicka pillade på allt vid kassan. Då limmade jag fast en enkrona i bänken och sa att hon fick den om hon fick loss den. Då blev hon helt upptagen med kronan och slutade pilla på annat, men hon fick aldrig bort kronan.
Roland jobbar augusti månad ut och sedan blir fokus ett annat.
– Jag fortsätter med golf och bowling. Och förstås promenaderna med hunden Dolly.
Snart blir också hustrun Brittinger pensionär och då hägrar sommarstugan i Lång­sele.
Hannes Lyckholm

Roland Svangren har jobbat på Tillbergabadet i 29 år. ”Många föräldrar har skrämt barnen med att om de inte lyssnar, så kommer Roland. Men det är okej. Jag har alltid sagt till på skarpen när barn sprungit vid bassängen.”
Foto: Hannes Lyckholm

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *