16 juli 2024
Självplock vid hav av solrosor längs Tillbergaleden

Självplock vid hav av solrosor längs Tillbergaleden

0comments 1.17 mins read

KVISTBERGA Den tidigare äppelodlingen längs Tillbergaleden söder om Kvistberga fylldes under sensommaren och hösten av ett gult hav av solrosor. Bakom initiativet står Peppe Aberger och Johanna Bergerin vid Tränhammar gård.
– Valet föll på solrosor för att det är en blommande pollinerande gröda. Det blir fint och är bra för bina. Vi skulle lika gärna kunna odla gräs, men solrosor är finare, säger lantbrukare Peppe Aberger.
Det är första försöket att odla solrosor på marken. Självplocket öppnade för allmänheten i augusti och besökare uppmanades att skänka valfritt belopp till Hjärtebarnsfonden. Tränhammar gård genomförde också ett liknande initiativ på åkermark intill Tunbytorp längs väg 56 mot Sala.
– Vi försöker sprida lite glädje och vi har fått fina reaktioner. Vi har varit mitt inne i skörden och därför inte hunnit göra så mycket reklam, men många har ändå hittat till självplocket. Det har inte funnits så stora parkeringsmöjligheter vid ingången till odlingen. Vi får se om vi kan förbättra det framöver.
Vad händer nästa år?
– Vi funderar på att odla potatis för självplock eller varför inte pumpor som blir klara lagom till Halloween, säger Peppe Aberberger.
Hannes Lyckholm

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *