10 oktober 2024
Johan trivs i Mycklinge – och i höstens mediefokus

Johan trivs i Mycklinge – och i höstens mediefokus

0comments 4.1 mins read

För Johan Eriksson i Mycklinge har hösten varit intensiv. Hans brinnande engagemang för hållbar djurhållning övertrumfar det negativa med intensiva veckor med långa arbetsdagar, krishantering, medieuppmärksamhet och oroliga telefonsamtal från grisbönder runt om i Sverige.

Johan Eriksson är uppvuxen på en bondgård i Barkarö. Sedan 2017 driver han Mycklinge gård.
– Jag har alltid bott på landet. Sju veckor bodde jag i lägenhet i stan. Jag visste att det var för en begränsad tid, så det gick väl bra, men det är på landet jag vill bo och det är verkligen ett privilegium att få göra det, säger Johan.
Tillsammans med hustrun Vicki samt Tina och Leif Sjödin med medarbetare driver han Mycklinge gård utanför Tillberga. Grisuppfödning och växtodling för foder till grisarna är gårdens fokus. I tio år har gården levererat rapsgris till konsumenter.
– Letar man efter Scans rapsgris i matbutiken och den är märkt med Skars-vad eller Mycklinge, då köper man kött från oss, säger han.
Johan Eriksson har inte längre arbetsstället på sig lika ofta som förr. Sedan maj blev han vald till ordförande i branschorganisationen Sveriges Grisföretagare. I början av september bröt afrikanska svinpesten ut bland vildsvin i Fagerstaområdet. Nu sitter kavajen på allt oftare.
– Sjätte september fick vi besked från myndigheterna om utbrottet. Sedan 2018 har vi grisbönder övat tillsammans med Jordbruksverket och Statens Veterinärmedicinska anstalt i operation Gyllenborst. Den sjunde september kändes det som om allt gick för långsamt, men så här i efterhand fick vi till snabba beslut och införde restriktioner i det drabbade området och för alla andra grisbönder i rekordfart. Det hade aldrig hänt om vi inte övat.
Johan fick en rivstart i ordförandeskapet. Oroliga grisbönder runt om i Sverige hörde av sig. Medier ringde i ett.
– Första dagen var jag med i TV4 tre gånger på samma dag. Och i fem lokalradiostationer och otaliga tidningsintervjuer.
Johan har suttit i branschorganisationens styrelse under flera år. Nu stod han längst fram, som ordförande, mitt i krisen.
– Jag förstod att det skulle bli ett stort fokus, men jag var inte beredd på trycket. Men vi höll oss till planen: vi berättade det vi visste. Smittan är inte farlig för människor. Myndigheterna införde särskilda restriktioner i Fagersta-området och på alla grisgårdar i Sverige infördes besöksförbud och smittskyddsåtgärder så som byte av skor.
På Mycklinge gård råder fortfarande besöksförbudet. Elstängsel och kameror monteras upp. Allt för att smittan ska hållas borta från tamgrisarna.
Johan berättar om oberäkneliga priser på grund av oron i omvärlden, svinpesten, den höga inflationen och förstås missväxten – andra året på kort tid.
– Jag valde att bli lantbrukare för att få jobba med jorden och naturen. Det är omväxlande och man ser fort resultat av det man gör. Men ingen råder över väder och vind. Det var torka i våras och sen kom allt regn i juli, men det kom för sent för spannmålen. Vi tvingades köpa in foder till grisarna. Betydligt mer än vi hade tänkt, säger han.
Mycklinge gård satsar för framtiden i ett förändrat klimat.
– Grisen är ett cirkulärt djurslag. Foder hämtas från överblivet vassle från mejerier och degrester från bagerier blir grismat i stället för att slängas. Vi producerar biogas ur gödseln, det blir el och värme, och gödseln blir också näring till växterna som vi odlar och som sedan blir grisfoder. Cirkeln sluts. Klimatavtrycket för grisnäringen har sjunkit med 20 procent på 20 år. Vi siktar på att hamna på netto noll klimatavtryck så fort som möjligt. I Mycklinge provar vi en ny gödslingsmetod med lättare traktorekipage som inte pressar ihop jorden lika mycket. Då växer grödorna bättre. Och vi bygger en ny biogasanläggning för att bli självförsörjande på energi. Bland det roligaste med att vara bonde är teknikskiftet. Det är så mycket som händer just nu, säger Johan Eriksson.
Hannes Lyckholm

Med ordföranderollen i Sveriges grisföretagare, mitt i svinpestutbrottet under hösten, har mediefokuset riktats mot Johan Eriksson. Många intervjuer har gjorts på gräsmattan i Mycklinge. Foto: Hannes Lyckholm

Johan Eriksson gillar att bo på landet. På fritiden kan han inte få nog av live-matcher med VIK Hockey och VSK Fotboll. Tillsammans med sonen Henrik har han följt hela Zlatans karriär. Foto: Hannes Lyckholm

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *